Sådan brygger du øl

Øl er lækkert. Og det er faktisk ikke så svært at brygge derhjemme. I denne guide hjælper vi med processen.

Du kan købe alle ingredienser på blandt andet Maltbazaren – gå efter all-grain, hvor du får malt, humle og gær i et samlet kasse.

1 Indledningen

Indledning på allgrain brygning. Her er der fuldstændig frihed til at sammensætte sin helt egen øl. Med hensyn til modstrømskøleren, så skal den kobles lidt anderledes vist og fortalt i videoen. Det kolde vand fra handen skal kobles på i bunden og ikke i toppen. Det brugte kølevand kommer så ud i toppen og kan enten opsamles eller ledes i afløbet.

2 Opbygning af en øl

Hvordan man skal lave en opskrift? En kort gennemgang af malt, humle og gærtyper og hvordan disse kan bruges i opskriftformulering. Herudover gives et par overordnet opskrifter på et par forskellige øltyper. Se mere på hjemmesiden for opskrifter med mængder og vejledninger.

3 Kværning af malt

Kværning af malt. Det er vigtigt at man hele skaller men kernen skal være knækket i en 3-5 stykker. Man kan øge fugtigheden i malten inden det bliver kværnet, ved at bruge en vandforstøver. på denne måde holder skallerne bedre og støvmængden reduceres.

4 Tilsætning af malt

Tilsætning af malten til mæskekaret.

5 Mæskningen

Beskrivelse af mæskekaret og opstart af mæskningen. Der mæskes oftes i en times tid ved omkring 66-67 grader. Derefter hæves temperaturen til ca. 75-77 grader.

6 Forberedelse inden kogning

Inden starten af kogningen pakkes humlen og der gøres klar til kogningsprocessen. Urten pumpes over i gryden og der varmes op fra de ca. 76-80 grader som urten er når man pumper det over op til kogepunktet.

7 klargøring af gær-spand

Klargøringen af gærspande gøres mens man koger urten, hvis man bruger Iodophor skal man bare sikre sig at kontakttiden er lang nok. PAS PÅ med at bruge kogende vand, da dette logisk nok er varmt. Fjern toppen af gærlåsen og sæt låget godt på inden man ryster gærspanden.

8 Kogning med humle

Opstarten af kogningen, der fjernes noget hot break materiale og tilsættes humle. Derefter koger urten med humle i en time.

9 Desinficering af køler

Desinficering af køler, der skal køres rigeligt med urt igennem køleren, så man er sikker på at der har været nær-kogende vand igennem hele køleren.

10 Køling af urten

Køling af det færdig kogte øl, her bruges modstrømskøleren til køling af øllet.

11 Måling af sukkerindhold (til alkohol)

Måling af sukkerindholdet med refraktometeret.

12 Tilsætning af gæren

Tilsætning til det færdiglavet øl. Derefter skal den stå ved 18-20 grader i 8-12 dage og derefter er den gæret færdig. Øllet kan sagtens stå 2-3 uger, så det får tid til at modne og blive færdigt. Så er den klar til fylde på flasker og/eller fustager.

Tørgær kan sagtens tåle at komme direkte i gærspanden. Man kan også lade gæren opløse i lidt vand i en halv times tid inden man skal bruge det. Jeg kan ikke huske hvad tallene var for denne øl. Hvis OG er over 1.060 så kommer der to poser tørgær i gærspanden.

Én kommentar til “Sådan brygger du øl”

Skriv et svar