Gås – sådan steger du den helt perfekt


En gås er både større og mere kødfuld end en and. Derfor er den ideel hvis i mange – og så smager den virkelig godt. Se indslaget så er du klædt på til at overraske dine gæster.

  • Fersk eller optøet gås
  • 1 portion fyld (se relevante film)
  • Salt og peber

Fjern flommen/fedtet fra gåsens indre og fjern evt. lungerester og blod. Skyl den under rindende vand og tør den af med et papir serviet.

Flommen smeltes i en kasserolle og bruges til at dryppe fuglen med under stegningen

Skær vingespidserne af. Enten i yderste eller andet led. Lad være med at smide dem væk – brug dem til at koge fond af.

Sidder der kirtler på halsskindet fjernes de.

Gnid den ind og udvendigt med salt og peber og kom fyldet i. Med kødnåle lukkes bagenden så fyldet bliver der inde.

Lige over gumpen under skindet sidder der en fedtkirtel som bør fjernes. Ved samme lejlighed kan gumpen også fjernes.

Mål 1.5-2m snor af, læg det dobbelt og find midten. Læg fuglen med brystet op ad og benene ind mod dig. Læg snoren omkring halsstykket og træk det mod dig (mellem bordet og fuglen) og kryds den hen over vinger og lår. Kryds snoren og bind en knude på ryggen af fuglen. Snoren gør, at kødsaft bliver i fuglen og lår samt vinger ikke brænder af.

Læg fuglen med brystet op ad på risten i en bradepande. Hæld ca. ½-1 l lidt vand i bradepanden og stil den i en forvarmet ovn ved ca. 200 grader. Sæt evt. stegetermometer i ved det ene lår tæt med knoglen.

Efter ca. 30 min dryppes gåsen med det smeltet flomme. Skru ned til ca. 170 grader

Kig til den jævnligt og dryp skindet med smeltet flomme.

Er der meget stegesky i bradepanden hældes det over i en skål eller kande. Det kan bruges til sovsen senere.

Fuglen skal have ca. 3 timer totalt (5 kg) eller til stege termometeret viser 75-80 grader.

Gåsen skal hviler i 20-30 min inden udskæring.

Langtidsstegning i varmluftovn: Sæt gåsen i ovnen og sæt temperatur til 150 grader. Lad den stege i 4-5 timer. Gåsen dryppes jævnligt med smeltet flomme. Til slut afbrunes den ved 200 grader i 10-15 min. til den er jævnt gylden.

se film om at skære gåsen ud

se film om at fuglens kvalitet

Se film om lækkert fyld til stegt gås

Se film om stege gåsen

se film om at lave lækker sovs til gåsen

 

3 responses to “Gås – sådan steger du den helt perfekt

  1. Pingback: Gås – sådan skære du den ud | Madhjælp·

  2. Pingback: Gås – tjek kvaliteten | Madhjælp·

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s